PV thermische zonnepanelen

De werking van PV thermische zonnepanelen is heel simpel. Het zijn namelijk zonnepanelen met een ingebouwde zonnecollector. Om die reden worden ze ook wel eens hybride panelen genoemd. Wij sommen alle voordelen op een rijtje.

Hoe werken hybride panelen (PV zonnepanelen met zonnecollector)?

Een hybride paneel is dus een traditioneel zonnepaneel en een vlakke plaat zonnecollector in één. Zo wordt het dus mogelijk om met één enkel paneel zowel elektriciteit op te wekken en sanitair warm water te produceren. Deze panelen rusten op de simpele fysica dat zonlicht en zonnewarmte los van elkaar kunnen opgeslagen worden. Eén vierkante meter geeft dubbel zoveel zonne-energie.

Voordelen hybride paneel: dubbele winst per m²

Het eerste en belangrijkste voordeel van een hybride paneel is dat de benodigde plaats op het dak effectief gehalveerd wordt en dat er dus optimaal gebruik maakt kan worden van de beschikbare ruimte. In meeste gevallen is er op het dak niet voldoende ruimte aanwezig om zowel een zonneboiler als zonnepanelen te plaatsen. Hybride panelen lossen dit probleem op want de zonnecollectoren komen onder de zonnepanelen te liggen (op hetzelfde paneel).

Bijkomend zorgt de zonnecollector ervoor dat de temperatuur van het zonnepaneel niet hoog oploopt tijdens de zomer. Op warme zomerdagen kan de temperatuur van een zonnepaneel al vlug 75° worden en dan rendeert een zonnepaneel nu eenmaal minder goed.

Nadelen hybride paneel: lager rendement van de zonnecollector

In vergelijking met een stand-alone vlakke plaat zonnecollector ligt het rendement lager voor de hybride zonnecollector (type PVT panelen). Dit kan je vermijden door te kiezen voor een PVT collector maar dan ligt het rendement van de zonnepanelen lager.

Onderhoud en reparatie hybride panelen

Het onderhoud of reparatie van een PVT paneel is duurder dan bij afzonderlijke installaties. Dit komt omdat alles op één plaat gemonteerd is en dus een defect effect heeft op beide installaties. Gelukkig hebben hybride panelen een lange levensduur. Namelijk 20 tot 30 jaar. Vergelijkbaar dus met de meeste zonnepanelen of zonneboilers.

Prijs hybride panelen

De prijs voor een volledige installatie dat 5.000 Wattpiek opwekt (volledig gezin) kost tussen de €10.000 en de €15.000. Deels komt dit door de duurdere producten maar ook deels door de duurdere prijs van de installatie.

TIP: Omwille van de hoge prijs en de lagere opbrengst van ofwel de zonnecollector ofwel de zonnepanelen worden hybride panelen momenteel enkel aangeraden voor woningen met geringe capaciteit op het dak.

Rendement en terugverdientijd photovoltaïsch-thermische zonnepanelen

In normale omstandigheden kan je aannemen dat een hybride paneel 100 kWh elektriciteit opwekt per 1 m² (250 kWh per paneel) en 90 Watt aan warmte kan genereren. Zo kom je op een terugverdientijd van 10 jaar voor een gezin van 4.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier