Zonneboiler en warmtepomp

Er zijn weinig gelijkenissen tussen een zonneboiler en een warmtepomp buiten het feit dat ze beiden hernieuwbare energie leveren in je woning. Om een zonneboiler en een warmtepomp alsnog te vergelijken, geven we je enkele goede tips mee.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler gebruikt de zon om energie op te slaan in. In tegenstelling tot zonnepanelen die het zonlicht gebruiken, gebruikt de zonneboiler de warmte van de zon.

Door middel van collectoren wordt de warmte van de zon naar een voorraadvat met water gebracht waar het gebruikt wordt in de woning als verwarming of huishoudelijk warm water. Om de warmte van de zon af te geven gebruikt men ofwel vlakke plaatzonnecollectoren of vacuümbuis zonnecollectoren.

Wat is een warmtepomp?

Warmtepompen heb je in alle soorten en formaten. Het belangrijkste wat je moet weten van een warmtepomp is dat ze energie uit haar eigen omgeving haalt. Dit kan de bodem zijn maar ook de lucht of water. Net als een zonneboiler wordt deze energie afgeleverd aan water in een voorraadvat of boiler.

Als je een nieuwbouw plaatst of je legt de tuin opnieuw aan, kan je kiezen voor een bodem/water-warmtepomp. Deze warmtepomp onttrekt de energie uit de grond. Bij voorkeur wordt het buizennetwerk (captatienet) horizontaal onder de grond gelegd bijvoorbeeld onder je gazon of oprit. Vandaar dat deze optie vooral gebruikt wordt tijdens verbouwingen of nieuwbouw.

Een andere opties is het gebruik van een boorput om grondwater op te pompen en te gebruiken als energiebron. Dit grondwater wordt via een compressor, verdamper en condensor nog meer opgewarmd en gebruikt door de warmtepomp. Dit systeem noemt men een water/water-warmtepomp en is eenvoudiger te installeren dan een grond/water warmtepomp al is ook hier nog veel installatiewerk nodig (plaatsen van de warmtepomp, boringen, … )

Als laatste nemen we de lucht/water warmtepomp onder de loep. Deze warmtepomp zuigt lucht aan uit haar directe omgeving en gebruikt deze lucht als energiebron. Een lucht/water warmtepomp is vlug geïnstalleerd maar neemt plaats in tegen een gevel en het rendement is niet hoog omwille van ons gematigd klimaat in België.

Zonneboiler en warmtepomp vergelijken?

Om een zonneboiler goed te kunnen vergelijken moet je de sterke punten en voordelen van elk systeem kennen. Daarom sommen wij de voordelen van een zonneboiler op naast deze van een warmtepomp. Elk voordeel is een nadeel tegenover de andere oplossing.

Voordelen van een zonneboiler

  • goedkoop in aankoop
  • eenvoudig te plaatsen
  • geen onderhoud
  • terugverdientijd ongeveer 10 jaar
  • hoog rendement in de zomer en goed rendement in de andere seizoenen

Voordelen van een warmtepomp

  • terugverdientijd ongeveer 7 jaar
  • hoog rendement
  • perfect voor verwarmen met LTV (lage temperatuur verwarming)
  • goed rendement doorheen het jaar

De gezamenlijke voordelen van een warmtepomp en een zonneboiler zijn

  • beiden zijn aan te sluiten op een (bestaande) cv-brander
  • werken voor naverwarming op elektriciteit, gas of mazout
  • energieneutraal en dus milieuvriendelijk
  • kunnen gebruikt worden als verwarming en warm water

Conclusie van de vergelijking tussen een zonneboiler en warmtepomp

Bovenstaande voordelen geven aan dat een zonneboiler een lichte voorkeur heeft tegenover een warmtepomp omwille van de eenvoudige installatie en goedkopere aankoopprijs.

Zonneboiler met warmtepomp combineren 

De beste oplossing en zeker iets om over na te denken is de aankoop van zowel een zonneboiler als een warmtepomp. Groot voordeel van deze combinatie in vergelijking met de combinatie van een zonneboiler en zonnepanelen is het feit dat enkel de zonneboiler beslag legt op je dakoppervlakte. Maak je de combinatie, kies dan voor een vacuümbuis zonnecollector samen met een grond/water warmtepomp. Sluit dan ook zeker beide systemen aan op je cv-brander.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier