Zonneboilers voor zwembaden

Een zonneboiler kopen voor je zwembad? Als je ergens een groot voordeel wenst uit te halen is het wel het gebruik van een zonneboiler voor je zwembad: milieuvriendelijk, ecologisch, zuinig en los van je elektriciteitsnet.

Hoe kan je een zwembad verwarmen?

Eens je een zwembad gekocht hebt of laten plaatsen hebt, wens je er zo veel mogelijk gebruik van te maken. In België zijn de dagen wanneer het overdag warm genoeg is om je zwembadwater op te warmen op één hand te tellen. Als je zwembadverwarming installeert zal je het gebruik van het zwembad simpelweg kunnen verdubbelen. Daarnaast zal het veel aangenamer zwemmen zijn omwille van de hogere watertemperatuur van je zwembad.

Elektriciteit 

Je zwembad verwarmen of op temperatuur houden via elektriciteit van het distributienet is echt geen optie want dan zal je elektriciteitsrekening de pan uitswingen. Een warmtewisselaar op je bestaande cv-ketel of brander aansluiten is ook een optie maar is niet eenvoudig te monteren en te installeren.

Warmtepomp

Een waardig alternatief om je zwembad te verwarmen is een lucht-water warmtepomp. Deze warmtepomp is milieuvriendelijk, eenvoudig en dicht bij het zwembad te plaatsen. Nadeel bij een warmtepomp is de aankoopprijs en installatie. Een lucht-water warmtepomp zal je al vlug €4.000 kosten zonder installatie.

Zwembad verwarmen = zonneboiler kopen

Een zonneboiler heeft alle voordelen van een warmtepomp maar neemt de nadelen niet mee: een zonneboiler is eenvoudig te installeren en vrij goedkoop in aankoop. Ook is een zonneboiler zo goed als geruisloos en dit is uitermate belangrijk als je ligt te zonnen naast je zwembad of je met vrienden een cocktail drinkt op je terras.

Welke zonneboiler koop ik voor mijn zwembad?

Er is een groot verschil tussen de losse zonneboilers die je koopt in de supermarkt of doe-het-zelf zaak en deze die geïnstalleerd worden door een vakman. Het verschil in prijs is niet te merken want de aankoopprijs zal ongeveer dezelfde zijn. Alleen heb je bij een geïnstalleerde zonneboiler een betere plaatsing en hoger rendement.

Ook kies je best voor vacuümbuis zonnecollectoren in plaats van vlakke plaat-zonnecollectoren omdat de zwembadverwarming vooral moet werken tijdens de lente- en herfstperiode wanneer de nachten koeler worden en de dagen minder warm. Vacuümbuis zonnecollectoren vangen langer de zon op en kunnen dus het zwembadwater langer verwarmen.

Hoe groot kies ik het voorraadvat of boiler van mijn zonneboiler?

Het voorraadvat en haar omvang is voor zwembadverwarming van minder belang omdat de warmte onmiddellijk doorgegeven wordt aan het zwembadwater. De pomp van je zonneboiler of van je zwembad is wel belangrijker dan bij zonneboilers die gebruikt worden voor huishoudelijk waterverbruik. De pomp dient krachtig genoeg te zijn om het water vlot rond te pompen en moet vlot te reinigen zijn.

TIP: de pomp moet degelijk en robuust zijn maar moet geen grote debieten water kunnen verplaatsen. Een constante werking is belangrijker om het zwembadwater op te warmen. Meer water rondpompen dan opgewarmd kan worden door de zonnecollectoren is verlies aan energie.

Wel raden we aan een kleine boiler te gebruiken om zo gebruik te kunnen maken van warm water in de tuin. Aangezien het voorraadvat niet doorslaggevend is en de zonneboiler waarschijnlijk los staat van huishoudelijk waterverbruik, kan je hier perfect kiezen voor een compacte zonneboiler.

Hoeveel zonnecollectoren heb ik nodig om mijn zwembad te verwarmen?

De belangrijkste factor om het water van je zwembad op de gewenste temperatuur te krijgen met een zonneboiler zijn het aantal zonnecollectoren dat je laat plaatsen. Dit aantal kan je enkel berekenen als je de inhoud van je zwembad kent. Een zwembad zal al vlug 50.000 tot 90.000 liter water bevatten. Bij een ideale opstelling van de zonnecollectoren kan je 25.000 liter water 5 graden verwarmen met één zonnecollector.

Minimaliseer warmteverliezen

Veel mensen investeren in zwembadverwarming door de plaatsing van zonneboilers maar verliezen veel van hun rendement als het zwembadwater weer snel afkoelt. Een goede isolatie van je zwembad is dus aangewezen. Een afdekzeil is zonder twijfel een must maar je kan beter investeren in een degelijk rolluiksysteem om je zwembad te isoleren. Zo zal je zonneboiler of andere zwembadverwarming minder energie verbruiken en het water behoudt langer haar temperatuur. Dit is belangrijk bij zonnige lentedagen of herfstdagen waar het aangenaam warm is overdag maar ‘s nachts nog flink afkoelt.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier