Buiscollectoren

De werking van een vacuümbuis collectoren of vacuümbuis zonneboilers zijn niet te vergelijken met de werking van een vlakke plaat zonnecollector. De aanpak van productie warm weter heeft tal van voordelen voor je zonneboiler.

Hoe werken vacuümbuis collectoren?

Een vacuümbuis collector is opgebouwd uit verschillende staven/buizen die naast elkaar geplaatst worden. Elke staaf omvat twee in elkaar gemonteerde glazen buizen. De binnenste glazen buis is kleiner dan de buitenste en tussen deze twee glazen buizen is er een vacuüm gecreëerd.

De binnenste buis werd ook nog eens gecoat met een spectraalselectieve laag (warmte-absorberende laag). Zodra de warmte in de binnenste buis gevat wordt, kan de warmte niet meer ontsnappen omwille van het vacuüm. Zo geeft deze optimaal alle warmte af aan de heatpipe.

Omdat de heatpipe een chemische stof bevat die reeds bij lage temperaturen verdampt, wordt de warmte naar de bovenkant gedreven waar het via het circulerende kanaal kan afgevoerd worden naar het voorraadvat van de zonneboiler. Het gebruik van een heatpipe zorgt dus niet alleen voor hogere temperaturen maar zorgt er tevens voor dat de leidingen van je zonneboiler en voorraadvat niet door de collector zelf dienen te lopen.

Horizontale en verticale plaatsing

Omwille dat de heatpipes de warmte naar je leidingen brengen met behulp van de zwaartekracht kan je een vacuümbuis collector niet 100% horizontaal noch verticaal plaatsen. Er is minstens een lichte helling nodig. De collectoren op een schuin dak plaatsen is daarom de ideale plaats.

Vacuümbuis collectoren plaatsen op platte daken

Vacuümbuis collectoren plaatsen op een hellend dak kan perfect. Maar je kan ze ook zonder probleem plaatsen op een plat dak. Het enige dat er dan wel extra nodig wordt, is een ondersteunende constructie dat de collector alsnog een hellinggraad meegeeft.

Hier dient goed berekend worden welke krachten de draagconstructie dienen te trotseren en hoe de hechting op het plat dat veilig en wel kan verlopen. Niet alleen felle wind maar ook eventuele sneeuwval kunnen de constructie onder druk stellen.

Wat zijn de voordelen van vacuümbuis collectoren?

Het grootste voordeel van vacuümbuis collectoren is dat de ligging minder specificaties vereist. De ronde vormen van de buizen nemen het licht uit bijna elke hoek op.

TIP: ook al nemen vacuümbuis collectoren minder ruimte dan vlakke plaat collectoren, speling tussen de buizen zorgen voor een groter benodigd oppervlakte. Kijk dus goed naar de fabricage en opbouw van je collector.

Hoeveel vacuümbuis collectoren heb ik nodig voor mijn zonneboiler?

Vacuümbuis collectoren hebben een hoger rendement dan vlakke plaat collectoren en nemen tevens bij een klassieke opstelling minder ruimte in beslag. Zo kan je met 1 M² aan vacuümbuis collectoren reeds 60 liter water opwarmen of op temperatuur houden in het voorraadvat van je zonneboiler. Wil je niet de berekeningen op voorhand maken, stel dan dat er 1.5 vacuümbuizen nodig zijn per 10 liter water in het voorraadvat.

Plaatsing collectoren

De collectoren kunnen op een hellend dak, plat dat en tegen de zijgevel geplaatst worden.

Hoeveel kost een vacuüm zonnecollector?

De prijs van een vacuüm zonnecollector is iets hoger dan voor een vlakke plaat zonnecollector maar de prijs wordt ruimschoots goed gemaakt door het hogere rendement. Belangrijk is om goed na te gaan hoeveel buizen er gemonteerd worden op één zonnecollector. Vraag dus steeds bij je offerteaanvraag naar het totale rendement en niet enkel dit van één paneel of opzet. In normale omstandigheden zullen er 20 tot 25 buizen gemonteerd worden op één collector en dan kom je op een prijs van bijna €800 voor één vacuüm zonnecollector. Als we dat omrekenen naar de prijs per m² kom je aan €350 - €400.

Opgelet vacuüm zonnecollectoren werken niet bij sneeuwval of ijzel

We geven toe dat het in de lage landen niet veel voorkomt dat er dagenlang sneeuw of ijzel op de daken blijft liggen maar weet, als het voorkomt, je vacuümbuis zonnecollector niet meer zal werken. Er kan op dat moment namelijk geen zonnewarmte meer aan de buizen komen om het water op te warmen. Bij vlakke plaat zonnecollectoren smelt de sneeuw of ijzel wel omdat de panelen zelf ook warmte uitstralen.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier