Rendement zonneboiler

Bij elke investering is het belangrijk om het rendement te weten. Ook bij het installeren van zonneboilers is het interessant om op de hoogte te zijn. Er zijn zelfs zonneboilers met hoog rendement.

Het rendement van een zonneboiler

Met rendement bedoelt men meestal de opbrengst in vergelijking met de kosten. In dit geval moet onze opbrengst komen van een besparing op fossiele brandstof zoals gas, mazout of elektriciteit.

De beste manier om het rendement van je zonneboiler te berekenen, is weten hoeveel de kost is van je eigen warmwater behoefte per jaar. Als je daar geen goed zicht op hebt, mag je uitgaan van 750 kWh per jaar per persoon.

Bijkomend moet je weten dat één vlakke plaat zonnecollector ongeveer 500 kWh per jaar kan opbrengen. Voor een vacuümbuis zonnecollector zit je aan een opbrengst van 600 kWh per jaar. Pas op, deze opbrengst is natuurlijk afhankelijk van het model, merk, opstelling en andere factoren.

Rendement zonneboiler berekenen

Hieronder kan je de formule vinden om het rendement van een zonneboiler te bereken. We bij de berekening gaan we uit van het gebruik van vacuümbuis zonnecollectoren. Als je de formule wenst te gebruiken voor vlakke plaat zonnecollectoren, pas dan de 500 kWh aan naar 600 kWh.

  • P = aantal personen
  • C = aantal collectoren
Formule rendement = (500xC) / (750 kWh x P/100)

Voorbeeld van het rendement

Hierbij berekenen we het rendement van een zonneboiler met vacuümbuis zonnecollectoren voor een gezin van 4 personen. Een normaal gezin met 4 personen zal al vlug een behoefte van 3.000 kWh per jaar hebben voor sanitair warm water. Als het gezin 2 vacuümbuis zonnecollectoren laat plaatsen kan het een besparing doen van:

Rendement = (600x2C) / (750kWh X 4P)/100 = 40%

Zoals je kan lezen is hier het rendement van bovenstaande zonneboiler 40%. Als het gezin normaal €300 aan energiekosten heeft voor de productie van warm water, is er een besparing van €120 of 40%.

Met deze formule kan je ook de terugverdientijd van zonneboilers berekenen.

Impact voorraadvat op rendement zonneboiler

Kort door de bocht: geen impact. De grootte van je voorraadvat zorgt er wel voor dat je steeds gebruik kan maken van je zonneboiler. Dus hoe meer personen er gebruik maken van warm water of als je veel water op korte termijn gebruikt, zal je een groter voorraadvat moeten nemen. Een groter voorraadvat heeft ook meer warmtetoevoer vanuit de zonnecollectoren nodig dan een klein opslagvat. Normaal spreekt men van 50 liter per persoon met een minimum van 100 liter.

Zonneboilers met hoog rendement

Zonneboilers waarvan men zegt dat ze een hoog rendement halen zijn de zonneboilers met een uitvoering die zo goed is dat er meer warmte gegenereerd en behouden wordt in vergelijking met een standaard zonneboiler. Het is dus niet zo dat men deze kan vergelijken met een hoge CV rendementsketel maar eerder van een zonneboiler met extra’s zoals:

  • vacuümbuis zonnecollectors in plaats van vlakke plaat zonnecollectors
  • extra isolatie (minder warmteverlies) in het voorraadvat en leidingen
  • kwalitatieve overbrenging van warmte van zonnecollector naar de collectorvloeistof en van collectorvloeistof naar sanitair water
Offerte installatie zonneboiler? Klik hier