Installatie zonnecollectoren

De zonnecollectoren zijn het belangrijkste onderdeel van je zonneboiler. Door hun ligging op een hoogte, meestal het dak, zijn deze niet eenvoudig te plaatsen. Enkele tips bij de installatie van zonnecollectoren.

Zonnecollectoren installeren

Vooraleer je onderstaand artikel leest, dien je eerst het artikel over de installatie van een zonneboiler te lezen. Het artikel over de installatie van een zonneboiler maakt je wegwijs in het installeren van het voorraadvat, de leidingen en geeft ook enkele belangrijke tips om de installatie van je zonneboiler en zonnecollectoren voor te bereiden.

Installatie op hellend en plat dak 

Je kan de zonnecollectoren op 3 manieren installeren, afhankelijk van het soort dak:

 • Indak-montage op hellend dak
  De collectoren worden verzonken in dakbedekking geplaatst.
  Minimale hellingshoek dak = 30° | Maximale hellingshoek dak = 60°
 • Opdak-montage op hellend dak
  De collectoren worden op de dakbedekking geplaatst.
  Minimale hellingshoek dak = 20° | Maximale hellingshoek dak = 70°
 • Montage op plat dak
  Helling met behulp van montageset onder helling. Voorzie steeds voldoende ballast.


Plaats zonnecollectoren zo dicht mogelijk bij het voorraadvat

Bij de installatie van de zonneboiler bespraken we reeds het belang van een zo kort mogelijke afstand van de leidingen. Ook tussen de zonnecollectoren en het voorraadvat wordt de afstand van de leidingen zo kort mogelijk gehouden om warmteverlies te vermijden. Bijkomend zal de installateur zo weinig mogelijk bochten of koppelingen gebruiken in de leidingen. Deze koppelingen en bochten zorgen voor een grotere kans op lekkage van de leidingen met collectorvloeistof.

Het installeren van de zonnecollectoren: daarom plaats je zonnecollectoren met een installateur en niet zelf!

Zonnecollectoren wegen al snel meer dan 30 kg per m². Het vereist dus héél wat ervaring met werken op grote hoogte. Er is niet alleen het gevaar van vallen, ook het beschadigen van het dak is reëel als je zonder de nodige aandacht zelf op je dak kruipt om zonnecollectoren te plaatsen. Bij schade denken we niet alleen aan directe schade maar ook de indirecte schade van bijvoorbeeld insijpelend water door het slecht afdichten bij de afwerking van de plaatsing.

TIP: installateurs en leveranciers van zonneboilers zijn verzekerd tegen schade aan je dak of woning.

Ok, we hebben enerzijds het gevaar van de doe-het-zelf plaatsing maar anderzijds heb je ook het gevaar van een verkeerde plaatsing. Het installeren van zonnecollectoren vergt meer kennis dan enkel het vasthechten van de zonnecollectoren aan het dak. De zonnecollectoren dienen ook op de juiste hellingsgraad geplaatst worden en correct aangesloten worden op de leidingen. Een slechte installatie leidt tot een lager rendement, slecht functioneren of zelfs defecten aan je zonnecollectoren of zonneboiler.

Controle van de installatie: zijn de zonnecollectoren goed geplaatst

Kijk als eigenaar van de zonnecollectoren en zonneboiler de installatie van de zonnecollectoren goed na. Is deze correct verlopen en is de oriëntatie en de hellingsgraad goed ingesteld. Natuurlijk kan je dit niet nauwkeurig controleren maar als je weet welke hellingsgraad je dak heeft en je weet de oriëntatie van je dak, kan je toch een goede inschatting maken. Deze controle is belangrijk omdat de installatie van de zonnecollectoren de belangrijkste factor is binnen het rendement van je zonneboiler.

Zonneboiler laten installeren noodzakelijk voor premies of subsidies

In het artikel over subsidies en premies voor zonneboilers vind je gedetailleerde informatie over de vereisten om in aanmerking te komen voor een premie of subsidie. Wat we hier reeds kunnen bevestigen is dat de zonneboiler moet geplaatst zijn door een erkend installateur om überhaupt in aanmerking te komen voor een premie.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier