Prijs zonneboilers

Wat kost de installatie van een zonneboiler en wanneer je rekenen op een korting dankzij premies en subsidies?

Wat zal de totaalprijs bepalen?

De prijs van een zonneboilerset is afhankelijk van het aantal personen dat warm water zal gebruiken. Hierdoor kan de grootte van het voorraadvat verschillen alsook het aantal zonnecollectoren & type dat dient geplaatst te worden.

De prijs is ook afhankelijk van de soort zonneboiler ( conventioneel, compact, CV-zonneboiler, hybride zonnepanelen... ), de plaats van installatie ( hellend dak, plat dak, gevel... ), het merk en kwaliteit, de huidige indeling van de CV-installatie en waarvoor de zonneboiler zal gebruikt worden ( zwembadverwarming, vloerverwarming, warm huishoudelijk tapwater, radiatoren... ).

Ook eventuele verplaatsingskosten of extra wisselstukken, opmaak van keuringsverslagen, opmaken en opvolgen van premieaanvragen, extra werkuren kunnen de totaalprijs bepalen.

Je kan zeer veel geld besparen indien je in aanmerking komt voor een premie. Je geniet in 2018 van een maximale korting van €2.750, werken uitgevoerd op factuur door een erkende vakman.

Zonneboiler prijzen

Aantal personen Inhoud opslagvat Totaalprijs Offerte
1-2 120 liter € 3500* Offerte
3-5 275 liter € 4500* Offerte
5-7 400 liter € 6500* Offerte

* Totaalprijs indicatie volledig systeem geleverd en geplaatst incl. 6% BTW.

Rekenvoorbeeld gemiddeld gezin met 4 personen

Onderstaand rekenvoorbeeld geeft de totale investering weer van een installatie van een zonneboilerset voor een gezin van 4 personen met een normaal elektriciteitsverbruik.

Aantal personen 4
kWh per jaar +/- 2.600 kWh
Huidige waterverwarming Elektriciteit
Oppervlakte zonnecollectoren 4,8 m²
Gemiddelde aankoopprijs +/- €5000*
Terugverdientijd 13 jaar
Winst voor het milieu 2 ton CO2 per jaar

Volgens bovenstaand voorbeeld zullen de collectoren op het dak een oppervlakte innemen van +/- 4,8 m². Indien je in aanmerking komt voor premies, mag je een korting van +/- € 2.640 ( 4,8 m² x 550 € per m² ) verwachten.

Tip: Dankzij de "Zonekaart Vlaanderen" ontdek je of jouw dak geschikt is voor de plaatsing van een zonneboiler en hoeveel je kan besparen.

Premie zonneboiler

Momenteel zijn er subsidies van de netbeheerder ( Infrax, Eandis ) te verkrijgen voor het plaatsen van een zonneboiler:

 • 550 € per m² collector oppervlak
 • Maximumbedrag van 2.750 €
 • Maximum 40% van de factuur
 • Uit te voeren door erkend vakman

Voor plaatsingen vanaf 1 januari 2014 gelden deze subsidies ook voor woningen die na 1 januari 2006 aan het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Dit in tegenstelling tot de regelgeving in 2013. Lees meer over premies en subsidies

Renovatiepremie zonneboiler

De Vlaamse Overheid geeft een renovatiepremie van 20% op het aankoopbedrag als u in aanmerking komt. Bekijk uw voordeel op Energiesparen.be. Opgelet: De premie is enkel geldig bij bestaande woningen, wooneenheden of woongebouwen aangesloten op het elektriciteitsnet van Eandis voor 1 januari 2006. In geval van nieuwbouw dient de premie aangevraagd te worden samen met de E-peil-premie.

Checklist offerte zonneboiler

Een zonneboiler kopen? Vergelijk dan eerst verschillende offertes bij erkende installateurs van zonneboilers. Om alles goed te kunnen vergelijken hebben we voor jou een checklist opgemaakt die je moeten helpen om goed de prijzen te kunnen vergelijken. Indien je een offerte wenst aan te vragen bij een installateur van zonneboilers vergeet dan niet onderstaande items mee te delen:

 • Adres waar de zonneboiler dient geplaatst te worden;
 • Aantal gezinsleden;
 • De oriëntatie van het dakvlak;
 • Een dak- en of gevelplan plat dak of hellend dak; ( helling )
 • Type dakbedekking; ( pannen, roofing, EPDM, leien... )
 • Info en plaats over het huidig verwarmingssysteem; ( type cv-ketel / boiler )
 • Huidige of geplande energiebesparende installaties; ( zonnepanelen / warmtepomp )

Vraag steeds een vrijblijvende offerte aan om de kosten en prijzen te kunnen vergelijken. Pas dan kan je goed vergelijken en de beste aannemer kiezen.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier