Vergunning zonneboiler

Vergunning voor zonneboilers & zonne-collectoren: verplicht vergund of niet?

Voor werkzaamheden aan de structuur van je woning is steeds een stedenbouwkundige vergunning of bouwaanvraag nodig. Vanaf 2018 wordt dit een omgevingsvergunning. Ook dien je sowieso samen te werken met een architect om de bouwplannen aan te passen en aan te vragen. Is dit ook verplicht voor de installatie en plaatsing van zonneboilers?

Wat is een stedenbouwkundige vergunning of bouwaanvraag (omgevingsvergunning)?

In februari 2017 zijn de stedenbouwkundige vergunning, de verkavelingsvergunning en de milieuvergunning samengevoegd tot de omgevingsvergunning.

Werken waar een omgevingsvergunning voor nodig is, is ook de medewerking van een architect verplicht tenzij er kan aangetoond worden dat er geen wijziging in de structuur of stabiliteit van de woning gebracht wordt.

In sommige gevallen moet een bouwaanvraag publiek gemaakt worden en als er bezwaren komen tegen het project, beslist een schepencollege of de bouwaanvraag effectief goedgekeurd mag worden.

Installatie van zonneboilers: een vrijstelling voor de omgevingsvergunning?

Gelukkig heeft de regering besloten dat er voor bepaalde werken en installaties een vrijstelling is voor de omgevingsvergunning. Het plaatsen van een zonneboiler is daar één van. Je hebt dus geen omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van zonnecollectoren op je dak. Wel dien je op enkele zaken te letten om problemen in de toekomst te vermijden:

Zonnecollectoren die geplaatst worden op een plat dak mogen niet hoger uitsteken dan 1 meter boven de dakrand.

Voor zonnecollectoren op een hellend dak is de vrijstelling enkel geldig als de zonnecollectoren de helling van je dak volgen. Dat wil zeggen dat de zonnecollectoren in je dak dienen verwerkt te worden of er slechts enkele cm bovenuit mogen steken.

Let wel op met de plaatsing van een losstaande zonnecollector voor bijvoorbeeld je zwembad. Als deze niet geïntegreerd is in een bestaande constructie, kan een omgevingsvergunning nodig zijn. Vraag advies aan je gemeente of zorg voor de nodige alternatieven.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier