Welke zonneboiler kopen

Welke zonneboiler is geschikt voor mijn woning? Hoe een zonneboiler kiezen en vergelijken?

Je hebt een 5-tal soorten zonneboilers en bij elk van deze zonneboilers kan je ook nog eens kiezen tussen een vlakke plaat zonnecollector of vacuümbuis zonnecollector. Hoe weet je welke zonneboiler geschikt is voor jouw woning? Lees ons artikel vol met tips en aankoopadvies.

Eenvoudige stappen om de juiste zonneboiler te kiezen

Als je enkele korte stappen volgt, zal al vlug duidelijk worden welke zonneboiler het meest geschikt is voor jouw woning. De te ondernemen stappen zijn:

Stap 1: waar zal de zonneboiler voor gebruikt worden?

Dit is een belangrijke stap want het zal bepalen welk rendement jouw zonneboiler moet hebben. Er zijn 3 grote groepen waar een zonneboiler voor gebruikt wordt:

Als je een zonneboiler installeert om je zwembad op te warmen wordt meestal gekozen voor een compacte zonneboiler. Als je de zonneboiler gebruikt om de woning van warm water te voorzien, heb je keuze te over. Weet dat zonneboilers ook perfect geschikt zijn voor de productie van warm tapwater of drinkwater.

 

Stap 2: zonneboiler om de woning te verwarmen

Ben je ook van plan om je zonneboiler in te zetten bij de verwarming van je woning dan dien je sowieso een zonneboiler te kopen met een hoog rendement. Hou er wel rekening mee dat je woning uitgerust is met LTV of lage temperatuur verwarming.

LTV werkt veel beter samen met een zonneboiler dan traditionele verwarming omdat de gevraagde temperatuur voor de verwarmingselementen lager is. Een mooi voorbeeld is de woning te verwarmen op vloerverwarming met een zonneboiler. Als je de woning verwarmt met een zonneboiler kan je kiezen uit twee soorten zonneboilers: cv-zonneboiler of een combizonneboiler. De eerste werkt als voorverwarming voor je bestaande cv-ketel en de laatste is een alles-in-één oplossing.

Als je opteert voor verwarming via een zonneboiler kies je best voor een zonneboiler met vacuümbuis zonnecollectoren. Deze zonnecollectoren hebben een beter rendement in de herfst en lente.

Stap 3: zonneboiler voor warm waterverbruik: hoeveel water verbruik je en hoe groot kies je het voorraadvat?

De meeste gezinnen die een zonneboiler kopen, doen dit om warm water te produceren op een milieuvriendelijke manier. Zonneboilers zijn hier perfect voor geschikt want ze leveren enkel groene energie via de zonnewarmte.

Het is echter belangrijk om op voorhand goed in te schatten hoe groot je het voorraadvat kiest. Een te klein voorraadvat zal er voor zorgen dat je zonneboiler moet bijverwarmen met fossiele brandstof zoals gas, elektriciteit uit het distributienet of mazout. Een te groot voorraadvat zal het rendement van je zonneboiler doen dalen omdat er energie verloren gaat naar water opwarmen dat niet gebruikt zal worden.

Gelukkig hebben wij voor jullie reeds alle verbruik van warm water in de woning uitgerekend en opgesplitst. Ga naar ons artikel ‘grootte voorraadvat van een zonneboiler berekenen’ om te zien hoeveel warm water je als gezin verbruikt en hoe groot je het voorraadvat aan de hand van deze gegevens kiest.

Stap 4: welke zonnecollector kies ik voor mijn zonneboiler

Er zijn momenteel twee technieken om de warmte van de zon op te vangen en door te geven aan je zonneboiler.

Vlakke plaat zonnecollectoren werken met een vlakke plaat waar vloeistof doorloopt dat opgewarmd wordt. De tweede technologie werkt met een chemische reactie in verschillende vacuümbuizen. Deze laatste worden dan ook toepasselijk vacuümbuis zonnecollectoren genoemd.

Elke technologie heeft zijn voordeel maar luister vooral naar het advies van je installateur want de keuze van het soort zonneboiler zal ook deels bepalen welke zonnecollector geïnstalleerd wordt.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier