Compacte zonneboiler

Een compacte zonneboiler of zonneboiler met opslag kopen levert direct veel voordelen op maar wat zijn nu de grote verschillen tussen compacte zonneboiler en andere modellen?

Werking compacte zonneboiler

De werking van een compacte zonneboiler is identiek aan andere zonneboilersystemen. De warmte van de zon wordt opgevangen via een vlakke plaat collector of vacuümbuis zonnecollector in een voorraadvat met water. Grote verschil is dat bij een compacte zonneboiler het voorraadvat aan de collector zelf gemonteerd zit. Deze opzet wordt soms ook een in-situ voorraadvat genoemd. Een compacte zonneboiler heeft dus geen interne installatie nodig maar wel een aanvoer van koud water en een afvoer van het verwarmde water.

In veel gevallen zal er geen circulatiesysteem aanwezig zijn omwille van het feit dat het voorraadvat rechtstreeks gemonteerd is op de collector.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier

Vroeger kon je enkel compacte zonneboilers kopen met een 70 liter voorraadvat. Nu bestaan er reeds compacte zonneboilers met een voorraadvat dat 150 liter bevat. Ruim voldoende om 2 personen van warm water te voorzien.

Voor- en nadelen compacte zonneboiler

Het grootste voordeel is dat er binnen de woning geen extra plaats moet voorzien worden voor de zonneboiler. De volledige installatie bevindt zich op het dak.

Bijkomend voordeel is de heel eenvoudige installatie. De volledige zonneboilerinstallatie bestaande uit een zonnecollector en voorraadvat wordt door de producent in de fabriek afgewerkt en bij de plaatsing of installatie dient enkel nog de leidingen aangesloten te worden. Let er wel op dat een compacte zonneboiler met een in-situ voorraadvat een grotere draaglast vraagt van je dakconstructie. Dit kan oplopen tot meer dan 400 kg als er een collector van 150 liter aanwezig is.

Nadeel bij een compacte zonneboiler is dat het voorraadvat niet in een afgesloten ruimte staat maar in openlucht. Dat wil zeggen dat de boiler of opslagvat beter geïsoleerd dient te zijn en beschermd dient te zijn tegen lagere temperaturen om het water niet te laten afkoelen. Tijdens sommige periodes van het jaar wordt het bovenop je dak wel eens -20°C.

Soorten zonnecollectoren

Wanneer kies je voor een compacte zonneboiler?

De keuze voor een compacte zonneboiler zal vooral bepaald worden door de functie ervan. Een compacte zonneboiler leent zich perfect voor:

  • woningen met weinig of geen binnenruimte;
  • de zonneboiler wordt enkel gebruikt voor voorverwarming;
  • je hebt slechts een kleine voorraad aan warm water nodig; ( klein gezin, laag waterverbruik, ... )
  • als de aankoopprijs en installatiekost belangrijk zijn;
  • streken met veel zonneschijn;

Terugverdientijd compacte zonneboiler

Belangrijk bij de aankoop van een zonneboiler is om te weten hoelang het duurt alvorens je investering terugverdient is. Bij een compacte zonneboiler is de terugverdientijd laag omdat de prijs veel lager is dan bij andere zonneboilers. Ondanks deze lage prijs blijf je wel recht hebben op een premie wat de prijs nog meer drukt. Let wel dat je verbruik in vergelijking met grootverbruikers of gezinnen sowieso lager zal geweest zijn.

Er wordt uitgegaan dat een compacte zonneboiler 50% bespaart op je energiefactuur voor warm water. Een terugverdientijd van 10 jaar is dus een goede inschatting. Als je weet dat een compacte zonneboiler een levensduur heeft van meer dan 20 jaar, weet je dat je een goede investering doet.

Prijs compacte zonneboiler

De prijs van de installatie hangt af van een aantal factoren zoals de grootte van het voorraadvat ( gezinssituatie ), het aantal collectoren en de huidige configuratie van je verwarmingsinstallatie.

Soort zonneboiler Prijs Offerte
Compact - Gezinswoning €2.000 - €3.000* Offerte

* Prijzen zijn richtprijzen en excl. BTW

Premie compacte zonneboiler

Ja, je maakt kans op premie en subsidies. Het maakt niet uit welke soort zonneboiler je koopt of wat de prijs van je zonneboiler is om recht te hebben op subsidies of premies.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier