Conventionele zonneboiler

Vacuümbuis collectorenAls men kiest voor hernieuwbare energie is een conventionele zonneboiler een goede optie. Maar wat is de standaard zonneboiler, wat is de werking, wat kost deze zonneboiler...

Wat is een standaard zonneboiler?

Een zonneboiler is een installatie of systeem dat de warmte van de zon gebruikt om water op te warmen zodat er geen conventionele energie zoals gas, mazout of elektriciteit meer nodig is. Een conventionele zonneboiler bestaat uit 2 grote onderdelen om hernieuwbare energie op te wekken en te gebruiken:

Zonneboilersysteem: voorraadvat en zonnecollectoren

Werking standaard zonneboiler

Standaard zonneboiler

Zonnecollectoren vlakke plaat zonnecollectoren en vacuümbuis zonnecollectoren

Eerst en vooral dient de warmte van de zon opgevangen worden. Daar zorgen zonnecollectoren voor. Zonnecollectoren worden bij voorkeur op het dak geïnstalleerd en je hebt de keuze uit vlakke plaat zonnecollectoren en vacuümbuis zonnecollectoren. Elke collector heeft wel zijn voor- en nadelen.

Voordeelzonneboiler huishoudelijk warm water

Er is geen twijfel over de voordelen van een zonneboiler: je bespaart veel geld. Het verwarmen van huishoudelijk warm water kost veel energie en dus ook geld. Met een zonneboiler kan je van 40% tot wel 60% besparen op het energiebudget.

TIP: 100 liter water van 14°C opwarmen tot 60°C kost +/ €1,2 (via elektriciteit)

Als je weet dat een bad bijna 200 liter warm water bevat en een douche 100 liter warm water verbruikt, wordt de besparing al vlug duidelijk.

Voorraadvat of opslagvat: het hart van je zonneboiler

Als de zonnecollectoren op het dak zonnewarmte opvangen, wordt de warmte onmiddellijk afgegeven aan een vloeistof (collectorvloeistof). Via goed geïsoleerde leidingen of circuit wordt de warme collectorvloeistof naar een voorraadvat met water gebracht. Daar geeft de vloeistof haar warmte af aan het water in het voorraadvat/opslagvat. De afgekoelde collectorvloeistof wordt dan weer naar de zonnecollectoren gebracht om opnieuw opgewarmd te worden.

Het opgewarmde water in het voorraadvat kan dan gebruikt worden voor allerlei huishoudelijke doeleinden zoals:

Het opgewarmde water in het voorraadvat heeft een temperatuur van ongeveer 60° wat ver boven de gevraagde temperatuur ligt voor gebruik. Door deze hoge temperatuur kan het warm water gemengd worden met koud water en is er dus veel meer warm water beschikbaar dan wat in het voorraadvat zit.

Wat als het water niet voldoende warm is?

Natuurlijk gebeurt het wel eens dat er te weinig zon is om het water voldoende op te warmen of er is tijdelijk een grote afname van warm water. Op dat moment zal de zonneboiler het water bijverwarmen tot de gewenste temperatuur. In de meeste gevallen gebeurt deze naverwarming elektrisch maar de naverwarming kan ook perfect met gas of mazout gebeuren. Deze naverwarming kost extra energie en geld maar blijft alsnog maar een fractie van de kost indien je koud water volledig moeten opwarmen.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier

Grootte voorraadvat vs hoeveel zonnecollectoren

Op de vraag hoeveel zonnecollectoren je nodig hebt, dien je niet direct een antwoord te vinden. Dit hangt namelijk volledig samen met de grootte van je voorraadvat. Hoe groter je het voorraadvat wenst, hoe meer zonnecollectoren je nodig hebt. De grootte van je voorraadvat of opslagvat hangt af van:

  • het aantal personen die gebruik maken van de woning en warm water
  • gebruik van warm water (piekverbruik, dagelijks waterverbruik, … )
  • temperatuur men wenst van het gebruikte warm water

Normaal dien je te rekenen op een dagelijks verbruik van +/- 50 liter per persoon. Reken daarbij zeker nog een klein beetje extra om piekmomenten of dagen met minder zon op te vangen. Zo kom je op +/- 75 liter per persoon. Bereken hier de capaciteit van het voorraadvat van je zonneboiler.

Prijs standaard zonneboiler

De prijs van de installatie hangt af van een aantal factoren zoals de grootte van het voorraadvat ( gezinssituatie ), het aantal collectoren en de huidige configuratie van je verwarmingsinstallatie.

Soort zonneboiler Prijs Offerte
Conventioneel - Gezinswoning €4.000 - €6.000* Offerte

* Prijzen zijn richtprijzen en excl. BTW

Premie conventionele zonneboiler

Voor de plaatsing van een standaard zonneboiler kan je momenteel nog genieten van premies en subsidies.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier