Combizonneboiler: naverwarming binnen de zonneboiler

Waar de meeste systemen van zonneboilers zich beperken tot het verwarmen van sanitair water in de woning, kan een combizonneboiler ook instaan voor het verwarmen van de woning. Ontdek hier de voor- en nadelen van een combizonneboiler.

Wat is een combizonneboiler of zonneboilercombi?

ZonneboilercombiEen zonneboilercombi is een zonneboiler met ingebouwde cv-brander (cv-ketel). Dit wil zeggen dat hij zonder tussenkomst van andere installaties in staat is om warm water te leveren alsook de woning te verwarmen ( radiatoren, luchtverwarming, vloerverwarming... ).

Natuurlijk zal de zon op veel dagen niet voldoende warmte afgeven om de volledige installatie op zonne-energie te laten functioneren. Daarom wordt de zonneboiler en bijbehorende cv-ketel ook verbonden met een toevoer van fossiele brandstof. Dit kan elektriciteit zijn maar ook perfect gas of mazout.

Verwar een combizonneboiler niet met een CV-zonneboiler. Bij een CV-zonneboiler wordt gebruik gemaakt van een bestaande cv-ketel of cv-brander op gas, mazout of elektriciteit. Een cv-zonneboiler verwarmt het water voor het naar de cv-ketel gaat om zo energie en kosten te besparen.

Werking combi-zonneboiler

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier

Voordelen combizonneboiler

Het voordeel aan een combizonneboiler is dat je maar één installatie hebt. Dit bespaart niet alleen in onderhoud maar ook veel ruimte en kosten bij de aankoop. Ook het feit dat je geen enkel probleem ondervindt van een te kleine opslag van water. Het is dus perfect mogelijk om allemaal na elkaar te douchen en op hetzelfde moment in de keuken warm water af te nemen.

Nadeel combizonneboiler

Waar rekening moet mee gehouden worden is dat een combizonneboiler ook instaat voor de verwarming van de woning en dat de woning natuurlijk vooral verwarmd wordt op momenten dat de zon niet veel warmte afgeeft. Op koude, bewolkte dagen zal de verwarming bijna voor 100 procent op fossiele brandstof werken. Daar staat tegenover wel dat in de herfst en in de lente de verwarming grotendeels de woning kan verwarmen op zonne-energie.

Welke verwarming kies ik voor een combizonneboiler? LTV bespaart veel geld!

Als je opteert voor verwarming met een combizonneboiler dan kies je best voor een lage-temperatuurverwarming (LTV).

Het grote verschil met lage-temperatuurverwarming en klassieke verwarming is dat de aanvoertemperatuur veel lager is. Met een cv-watertemperatuur van 40°C tot 60°C in plaats van 75°C tot 85°C kan aanzienlijk bespaart worden op het verwarmen van het water dat nodig is om de woning te verwarmen.

Extra voordeel van lage-temperatuurverwarming is dat de verwarming veel constanter en aangenamer werkt. Je hebt dus overal een aangenaam gevoel. Ook op plaatsen van je woning waar er anders geen verwarmingselement staat (voorbeeld: een leeshoekje in de living).

Natuurlijk denkt men bij LTV direct aan vloerverwarming maar je hebt keuze uit veel systemen die werken met lage temperaturen:

  • LT-radiatoren
  • LT-convectoren
  • wandverwarming
  • plafondverwarming
  • vloerverwarming
  • luchtverwarming

Luchtverwarming is voor een combizonneboiler geen goede keuze omdat de warmte van het water omgezet dient te worden. Dit werk zal dan grotendeels gedaan worden door de brander en niet door de zonneboiler.

Onderhoud combizonneboiler

Net zoals andere cv-ketels en branders ben je verplicht een onderhoud te laten uitvoeren. Afhankelijk van de fossiele brandstof dat je gebruikt, is dit om het jaar (mazout) of om de twee jaar (gas, elektriciteit). Dit verplicht onderhoud is niet nodig wanneer je een afzonderlijke zonneboiler of cv-zonneboiler koopt.

Prijs combizonneboiler

De prijs van een combizonneboiler ligt gemiddeld tussen €4.000 en €7.000. Dit is iets hoger dan een standaard cv-ketel of cv-brander. Met een combizonneboiler haal je een goed rendement en kan je tot €300 per jaar besparen afhankelijk van je waterverbruik, verwarmingseisen en gezinssamenstelling. De terugverdientijd van een combizonneboiler is dus laag.

Aangezien je ook direct een cv-ketel koopt, mag je voor de terugverdientijd enkel de meerkost voor de zonneboiler rekenen. Dit is ongeveer €2.000. Zo kom je op een terugverdientijd van 10 jaar of lager. Dit geeft een een combizonneboiler een hoog rendement.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier