CV-zonneboiler op je bestaande CV-ketel

Als je alle voordelen van een zonneboiler wenst te benutten, kan je de zonneboiler ook aansluiten op je centrale verwarming. Op dat moment gebruik je de gratis opgewekte warmte voor het verwarmen van zowel huishoudelijk water als voor de verwarming van je woning. Plus heb je voor dit alles geen nieuwe CV-ketel nodig.

Werking CV-zonneboiler

Water opwarmen tot de gewenste temperatuur kost energie. Normaal zal je CV-ketel deze energie volledig zelf moeten ophalen via een fossiele brandstof zoals gas of mazout of via elektriciteit.

Een CV-zonneboiler zorgt er echter voor dat het water reeds voorverwarmd naar je CV-ketel wordt gestuurd. Op dat moment zal je centrale verwarmingsketel veel minder energie verbruiken om het water op temperatuur te brengen dat nodig is voor de verwarming.

Met andere woorden zal een cv-zonneboiler je woning niet direct voorzien van warm water maar zal het verwarmd water doorsturen naar je CV-ketel zodat deze energie bespaart. En dit tot wel tot 50%. Let er wel op dat de besparing afhangt van je verbruik en je verwarmingseisen.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier

Kan ik een cv-zonneboiler op alle CV-ketels aansluiten?

Spijtig genoeg is er één voorwaarde verbonden aan het koppelen van een zonneboiler aan je cv-ketel: de cv-ketel moet toelaten dat de inlaattemperatuur hoger kan zijn dan 85°C.

De inlaattemperatuur is de temperatuur dat het water mag hebben dat binnenkomt in de CV-ketel. Onder normale omstandigheden is dit koud water dat rechtstreeks via een leiding aangevoerd wordt. Wat de inlaattemperatuur mag zijn staat steeds goed aangegeven in de documentatie van je CV-ketel.

CV ketel en voorraadvatHeb je geen zekerheid over de inlaattemperatuur van je CV-ketel dan vraag je aan de installateur of fabrikant van je CV-ketel of je centrale verwarmingsketel geschikt is voor ‘naverwarming’. Ook de installateurs of fabrikanten van CV-zonneboilers hebben goed zicht op de soorten en merken CV-ketels die geschikt. Plaats dus bij je offerteaanvraag voor een CV-zonneboiler zeker het merk en model van je CV-ketel.

Voordeel CV-zonneboiler

Naast het grote voordeel dat je geld en energie kan besparen is er ook het voordeel dat er weinig dient aangepast te worden aan je huidige warmwaterinstallatie. De zonneboiler op de (koud) waterleiding wordt net voor de bestaande of nieuwe CV-ketel geplaatst.

Welke zonnecollectoren kies ik voor mijn CV-zonneboiler?

Als je de zonneboiler wenst te gebruiken als voorverwarmer en dus ook voor het verwarmen van je woning is het belangrijk dat de zonneboiler optimaal rendeert tijdens de koude maanden (herfst, winter en lente). Om die reden is het beter te kiezen voor vacuümbuis zonnecollectors in plaats van vlakke plaat zonnecollectors. Heb je echter voldoende ruimte op je dak dan is de vlakkeplaat zonnecollector geen slechte keuze gezien de lagere aankoopprijs.

Prijs CV zonneboiler

De prijs van de installatie hangt af van een aantal factoren zoals de grootte van het voorraadvat ( gezinssituatie ), het aantal collectoren en de huidige configuratie van je verwarmingsinstallatie.

Soort zonneboiler Prijs Offerte
CV zonneboiler - Gezinswoning €2.000 - €3.000* Offerte

* Prijzen zijn richtprijzen en excl. BTW

Premie compacte zonneboiler

Ja je maakt kans op premie en subsidies. Het maakt niet uit welke soort zonneboiler je koopt of wat de prijs van je zonneboiler is om recht te hebben op subsidies of premies.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier