Zonneboiler voor huishoudelijk tapwater en warmwaterproductie

Iedereen weet dat een zonneboiler perfect is om huishoudelijk warm water te genereren. Soms bestaat er wel twijfel over de drinkbaarheid van dit water. Wij leggen uit waarom er totaal geen reden is om schrik te hebben om een zonneboiler te gebruiken voor tapwater of drinkwater. Zelfs niet bij leidingwater in de badkamer.

Warm water via zonneboiler: zo werkt het!

Om je te overtuigen dat drinkwater, sanitair water en tapwater van een zonneboiler 100 procent veilig is, leggen we best uit hoe een zonneboiler zorgt voor warm water in je woning.

Via afzonderlijke leidingen en afgesloten circuit wordt de zonnewarmte van de zonnecollectoren naar een voorraadvat gebracht. Met behulp van geleiders wordt de opgevangen warmte overgebracht naar leidingwater in het voorraadvat van de zonneboiler. Dit leidingwater / tapwater / drinkwater komt nooit in aanraking met de leidingen van de zonneboiler zelf. Eens dat de warmte van het water in het voorraadvat voldoende hoog is, wordt het gebruikt in de woning.

TIP: het voorraadvat van de zonneboiler wordt op een koud waterleiding geplaatst, warmt het water op via een geleider en laat het dan verder stromen door de woning.

Sanitair water met de zonneboiler

Omdat het water nooit rechtstreeks in contact komt met de zonneboiler is er ook geen enkele kans op besmetting of vervuiling door de zonneboiler. Warm water uit de kraan in je badkamer gebruiken om van te drinken of je tanden te poetsen kan prima. Ook douchen en baden geeft geen problemen. De nevel van de douche of het water in bad komen rechtstreeks van de leidingen die je anders ook gebruikt. Als je kind per ongeluk een slokje of twee water inslikt, drinkt het eigenlijk gewoon kraantjeswater. Hetzelfde geldt voor je zwembad. Het water van je zwembad verwarmen met een zonneboiler is 100% veilig en milieuvriendelijk.

Warm tapwater & drinkwater

Natuurlijk gebruik je ook warm water in de keuken. Bijvoorbeeld om te koken, af te wassen, water te drinken, … noem maar op. Als het water in de keuken opgewarmd is via een zonneboiler geeft dat geen verschil met water dat opgewarmd wordt via een boiler, cv-brander of cv-ketel.

Merk je dat het water niet zo lekker is of het is hard dan komt dit door de metalen of aanwezigheid van kalk in het leidingwater. Dit probleem staat los van je zonneboiler en kan je best verhelpen door de aankoop van een waterontharder. Deze waterontharder plaats je dan best waar de leidingen binnenkomen in de woning. Zo drink je lekker en goedkoop water en spaar je filks op het onderhoud van elektrische toestellen en sanitair kraanwerk.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier