Zonneboiler of zonnepanelen installeren

Beiden genereren hernieuwbare energie en maken je minder afhankelijk van het dure distributienet. Maar welke oplossing kies je om je gasfactuur, elektriciteitsfactuur af mazoutfactuur te verlagen? We vergelijken de installatie van een zonneboiler met de installatie van zonnepanelen.

Best of both worlds: zonnepanelen en een zonneboiler samen

Er zijn geen beperkingen om beide systemen samen te installeren in je woning. Heb je voldoende ruimte op je hellend of plat dak, dan kies je voor een afzonderlijke installatie van de zonnepanelen en een afzonderlijke installatie van de zonneboiler. Is de ruimte op je dak beperkt, kies dan voor photovoltaïsch-thermische zonnepanelen. PV thermische zonnepanelen bevatten onder de zonnepanelen ook een zonneboiler. Met andere woorden gebruiken deze zonnepanelen zowel zonnewarmte als zonnelicht om groene stroom en warm water te genereren.

Voordeel combinatie zonneboiler en zonnepanelen

  • nog grotere onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen
  • minder verbruik van elektriciteit dus de zonnepanelen renderen meer plus lagere afname en verbruik van elektriciteit (distributienet)
  • bij een goede isolatie wordt je woning bijna energie-neutraal

Wat als je toch moet kiezen tussen zonnepanelen en een zonneboiler omwille van economische redenen of plaatsgebrek? Kijkt dan eerst waar je het hoogste rendement kan uithalen. Heb je een groot verbruik van warm water dan kies je voor een zonneboiler.

Lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming: zowel zonneboiler als zonnepanelen geschikt

Als je verwarmt met LTV (lage temperatuur verwarming) zijn zowel zonnepanelen als een zonneboiler geschikt. Kies je voor zonnepanelen dan gebruik je elektrische verwarming. Bij een zonneboiler kan je kiezen welke brandstof je voor LTV gebruikt. De zonneboiler zal je cv-brander op gas of mazout even goed ondersteunen als elektrische verwarming.

TIP: er is niet enkel vloerverwarming mogelijk via zonnepanelen of een zonneboiler, ook plafondverwarming of wandverwarming zijn geschikt. Lees alles over lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming met een zonneboiler.

Kiezen tussen zonnepanelen en zonneboiler: de prijs en installatie

Een zonneboiler is goedkoper in aankoop en installatie in vergelijking met zonnepanelen. Vanaf +/- € 2.000 kan er al een zonneboiler geïnstalleerd worden. Een zonneboiler kan ook volledig los van je cv-ketel of elektrische installatie geplaatst worden. Dit kan niet gezegd worden over zonnepanelen dewelke je sowieso moet koppelen aan je elektriciteitsnet en het distributienet met haar bijkomende kosten zoals taksen & prosumententarief.

Terugverdientijd van zonnepanelen en zonneboiler

Beide systemen hebben een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar afhankelijk van het verbruik en eventuele slijtage. Het rendement van een zonneboiler is dus vergelijkbaar met het rendement van zonnepanelen.

Conclusie

Als je een keuze dient te maken, kijk je best naar de beschikbare ruimte en ook welke investering je wenst te maken. De keuze die je vandaag maakt staat ook geen enkele keuze in de toekomst in de weg. Nu een zonneboiler laten installeren en binnen 3 jaar extra zonnepanelen plaatsen is perfect mogelijk.

Weet dat een zonneboiler slechts ¼ van de plaats ( t.o.v. zonnepanelen ) op je dak nodig heeft om je huishouden te voorzien van warm water.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier