Zonneboiler en vloerverwarming

Zonneboiler aansluiten op je vloerverwarming? Wat zijn de mogelijkheden en waar dien je op te letten?

Het gebruik van een zonneboiler om warm water te kunnen gebruiken in je woning is alom gekend. Dat een zonneboiler zich ook uitstekend leent om je huis te verwarmen met vloerverwarming of een andere lage temperatuurverwarming (LTV) is minder geweten.

Lage temperatuur verwarming

Als je gebruik wenst te maken van hernieuwbare energie om je woning te verwarming, is het aan te raden om te kiezen voor LTV of lage temperatuur verwarming. Het grote verschil met LTV en traditionele verwarming via radiatoren of convectoren is dat LTV werkt met een lagere watertemperatuur door de leidingen. Logisch dat je boiler of voorraadvat dan ook met een lagere temperatuur kan werken en zo zuiniger werkt.

De aanvoer en verwarming via LTV zal veel constanter zijn dan traditionele verwarming. Dit geeft een aangename spreiding van warmte in de ruimte maar heeft als nadeel dat je niet direct kan inspelen op de vraag om hogere temperaturen. Een ruimte opwarmen zal wat tijd vergen. In dat opzicht is een goede isolatie van de woning dus noodzakelijk.

De bekendste LTV is vloerverwarming. Hier worden leidingen onder de vloer of onder de chape geplaatst waar er warm water doorgestuurd wordt. Zo wordt de vloer verwarmt en geeft de vloer deze warmte af aan de ruimte. LTV en vloerverwarming geeft een aangename en constante warmte zodat elke hoek van de ruimte even warm zijn.

Naast vloerverwarming als lage temperatuur verwarming kan je eventueel ook kiezen voor wandverwarming of plafondverwarming. Deze laatste twee zijn zeker in overweging te nemen bij kleine verbouwingen of vernieuwen van een ruimte. Ook bij een badkamerrenovatie is LTV een goede optie.

Zonneboiler gebruiken voor vloerverwarming

Een zonneboiler levert het hoogste rendement in de zomer wanneer de zon de meeste warmte afgeeft. In de winter zijn er ook veel dagen met een open hemel of slechts enkele kleine wolkjes en dan is het rendement van een zonneboiler ook vrij hoog. Je dient dan wel te kiezen voor een vacuümbuis zonnecollector in plaats van een vlakke plaat zonnecollector. een vacuümbuis zonnecollector vangt langer de warmte van de zon en dit ook als de zon laag aan de hemel staat. Perfect dus voor gebruik in de winter.

TIP: een zonneboiler vangt ook de warmte van de zon op zwaar bewolkte dagen. Dit door het diffuus licht.

Welke zonneboiler kies ik voor mijn vloerverwarming, wandverwarming of plafondverwarming (LTV)?

 

Je kon reeds hierboven lezen dat je best kiest voor een vacuümbuis zonnecollector in plaats van een vlakke plaat zonnecollector omwille van het hogere rendement buiten de zomer (zeker ook in de herfst en lente maar ook in de winter) maar er zijn ook verschillende systemen van zonneboiler waar je kan uit kiezen.

Eerst en vooral kies je een zonneboiler met terugloopsysteem zodat je geen antivries moet gebruiken. Daarnaast heb je nog twee keuzes om je woning te verwarmen met vloerverwarming en dit op hernieuwbare en gratis energie: CV-zonneboiler of een combizonneboiler.

Bij een CV-zonneboiler wordt het water voorverwarmd en dan pas doorgestuurd naar je bestaande cv-brander welke op haar beurt de vloerverwarming aanstuurt. Deze klassieke opstelling brengt alle voordelen van een zonneboiler naar boven zonder dat je de huidige cv installatie moet aanpassen of bij een nieuwe installatie vrij kan kiezen uit merken en modellen. Enkel opletten dat je cv-brander de instroom van water water aankan.

Er bestaan echter ook een alles-in-één oplossing: de combizonneboiler. De cv-brander zit dan verwerkt in het voorraadvat van de zonneboiler zelf. Dit bespaart plaats en ook kosten bij onderhoud.

Wat is het rendement van een zonneboiler bij vloerverwarming?

Het rendement van een zonneboiler bij vloerverwarming is ongeveer 15% tot 20%. Dat wil zeggen dat een zonneboiler installeren om je woning te verwarmen een hoog rendement en goede terugverdientijd heeft. Veel hangt af van hoe je de woning verwarmt en hoelang je de verwarming gebruikt. Hoe langer je de verwarming gebruikt, hoe hoger het rendement van de zonneboiler zal worden. De opbrengst ligt namelijk het hoogste in de herfst en in de lente wanneer er overdag al aardig wat warme dagen zijn maar toch kille avonden.

Wat is de prijs van een zonneboiler voor vloerverwarming

De prijs van een zonneboiler voor je vloerverwarming is dezelfde als een zonneboiler dat enkel gebruikt wordt voor warm water. De prijzen voor zonneboilers starten reeds vanaf €2.000 installatie inbegrepen. Wil je een combizonneboiler dan is de aankoopprijs iets hoger maar je hoeft geen cv-brander afzonderlijk meer te kopen.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier