Voordelen & nadelen van zonneboilers

Weet je nog niet goed of een zonneboiler voor jou interessant is? Wij plaatsten alle voord- en nadelen van een zonneboiler op een rijtje. Zo krijg je een perfect beeld of een zonneboiler geschikt is voor jou en je gezinssituatie.

Waarom een zonneboiler kopen?

Zonnepanelen komen regelmatig in het nieuws omdat deze elektriciteit opwekken. De productie van groene stroom komt veel meer in de media dan het het gebruik van een zonneboiler. Toch hebben zonneboilers zeer veel voordelen. We sommen ze even op voor jou zodat je te weten komt waarom een zonneboiler kopen en installeren interessant is.

+ Een zonneboiler is goedkoop

Waar je bij zonnepanelen al vlug over een budget van minstens €4.000 dient te beschikken, koop je reeds een zonneboiler vanaf €2.000. Zelfs met de goedkoopste zonneboiler bespaar je véél op je warmwaterfactuur.

+ Een zonneboiler werkt onafhankelijk en heeft geen elektriciteit nodig

Waar je bij de meeste installaties zoals warmtepompen en zonnepanelen afhankelijk bent van andere installatie of zelfs externe partners (distributienetbeheerders, elektriciteitsleveranciers, mazout, gas, … ) heeft een zonneboiler niets of niemand nodig om warm water te genereren voor je woning. Er is dan ook geen sprake van extra belastingen of taksen.

+ Een zonneboiler verkleint direct je ecologische voetafdruk

Bewust begaan met ons milieu en je omgeving? Dan verklein je de eigen ecologische voetafdruk met de aankoop en installatie van een zonneboiler. Samen met andere energieneutrale installaties kan je zo onze planeet redden van het huidig gebruik van fossiele brandstoffen.

+ Bespaar van dag één 40% tot 60% op je warmwaterfactuur én op je verwarming

Zodra de installatie van je zonneboiler een feit is, begin je te besparen op je energiefactuur. Deze besparing kan oplopen tot 40% van de energiefactuur op warm water. Ben je een grootverbruiker en is je dagelijks waterverbruik goed verspreidt, dan kan de besparing zelfs oplopen tot 60% of €200 per jaar.

+ Eenvoudige installatie

We schreven al dat een zonneboiler onafhankelijk werkt en dit wil ook zeggen dat de zonneboiler geen extra aansluitingen nodig heeft. De volledige installatie wordt afgewerkt door één installateur en kan op enkele uren geklaard zijn.

+ Hoog rendement, mooie terugverdientijd en lange levensduur

Een zonneboiler heeft een gemiddelde levensduur van 20 jaar of meer. 30 jaar zonder extra vervangingen of onderhoud is geen uitzondering. Zo krijg je een snelle terugverdientijd en hoog rendement dankzij de zonneboiler.

+ Een zonneboiler is onderhoudsvriendelijk

Er is geen enkel systeem zo eenvoudig als een zonneboiler. De warmte van de zon wordt rechtstreeks gebruikt. Het spreekt voor zich dat zo’n systeem niet veel onderhoud nodig heeft. Een zonneboiler onderhoud wordt vooral toegepast om het rendement zo hoog mogelijk te houden ( aanslag vuil, kalkaanslag verwijderen, collectorvloeistof meten, … )

+ Een zonneboiler werkt met je huidige cv-ketel en waterleidingen

Als je een zonneboiler plaatst voor de productie van huishoudelijk warm water hoeft er niets aangepast te worden aan je huidige installatie. De zonneboiler zorgt ofwel direct voor warm water door een rechtstreekse aansluiting op de bestaande warmwaterleidingen of je plaatst de zonneboiler voor je cv-ketel. Er wordt dan geen koud water naar je ketel gestuurd maar warm water. Zo moet je verwarmingsketel minder water verwarmen en bespaar je energie.

+ Premies en subsidies voor zonneboilers

Veel gemeenten en distributienetbeheerders geven premies als je een zonneboiler installeert in je woning. Deze premie kan oplopen tot €600 per m² zonnecollector dat geplaatst wordt. Er wordt dus geen rekening gehouden met het voorraadvat maar normaal loopt de installatie samen met elkaar: een groter voorraadvat heeft meer collectoren nodig.

Nadelen van een zonneboiler

Is een zonneboiler dan perfect? Niet volledig, we leggen uit waarom niet.

- Nog steeds nood aan fossiele brandstof zoals gas, mazout of elektriciteit

Ook al installeer je een zonneboiler, je zal nog steeds beroep moeten doen op fossiele brandstof om warm water te genereren. Zo goed als elk gezin verbruikt namelijk meer warm water dan een zonneboiler kan genereren. Je kan kiezen voor een grotere installatie dan nodig maar zo vergroot je de terugverdientijd te veel. Geen optie dus tenzij je op de eerste plaats aan onze planeet denkt en dan pas aan je eigen portemonnee.

- Nadeel: extra ruimte nodig

Een zonneboiler heeft een voorraadvat en het is vooral het voorraadvat dat veel ruimte inneemt. Reken op 1 m² en soms wel 2 meter hoog. De aansluitingen en collectoren zelf nemen zo goed als geen plaats in. Is vrije ruimte een onoverkombaar probleem? Koop dan een compacte zonneboiler met een voorraadvat op de zonnecollectoren (buiten op het dak gemonteerd).

- Nadeel: zonnecollectoren op je dak

Op zich is dit geen groot nadeel. Daarom plaatsen we het ook volledig achteraan. Het nadeel is er enkel als je ook overweegt om zonnepanelen te leggen. De plaats op je dak dat geschikt is voor hernieuwbare zonne-energie is beperkt (hellingsgraad, zuidelijke richting, … ) en zowel zonnepanelen als zonnecollectoren nemen plaats in. Bereken goed hoeveel zonnecollectoren (zonneboiler) en zonnepanelen je wenst te plaatsen zonder in de problemen te komen. Een andere oplossing is om je zonnecollectoren te plaatsen op je gevel of op een plat dak.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier