Zonneboiler problemen?

Een zonneboiler is heel bedrijfszeker maar als er zich dan toch problemen voordoen, kunnen deze vlot herstelt worden zonder dat de volledige installatie vernieuwd moet worden.

Zonneboiler defect: koud water of lauw water!

Heb je geen warm water meer dan kan het inderdaad zijn dat je zonneboiler defect is of ergens een probleem heeft. De oorzaak kan echter eenvoudig op te lossen zijn. Voel eerst en vooral of er warm water vertrekt uit je voorraadvat. Als daar warm water vertrekt en de temperatuuraanduiding van je opslagvat klopt, moet je het probleem ergens anders zoeken (cv-ketel, leidingen, mengkraan, … )

Waarom heb ik koud of lauw water bij mijn zonneboiler?

  • Pomp werkt niet meer of niet voldoende: er wordt geen warm water aangevoerd van de zonnecollectoren
  • Er is te weinig druk in de leidingen: lekkende leidingen, knellende leidingen of vorstschade
  • Voorraadvat komt niet op temperatuur: één van bovenstaande problemen of kalkaanslag op verwarmingselement
  • Lucht in de leidingen: ontluchten van de collectorleidingen of pomp/ciculatiepomp

Lekkende leidingen van de collectorvloeistof

Leidingen die de collectorvloeistof van de zonnecollector naar het voorraadvat brengen worden heel warm. Als de zonnecollectoren niet functioneren koelen deze terug af. Herhaaldelijke drukverschillen zorgen er voor dat slecht geplaatste of geknelde leidingen gaan lekken. Niet alleen zal je zonneboiler niet goed meer functioneren door een te lage druk op de leidingen. Ook zal de collectorvloeistof met glycol in je regenwater terecht komen. Deze is schadelijk voor je tuin en planten. Ook is het regenwater niet meer bruikbaar om een zwembadje te vullen.

Zonneboiler ontkalken: problemen met kalk en kalkaanslag

Het meest voorkomende probleem bij zonneboilers, en bij uitbreiding alle systemen dat met water werken, is kalkaanslag. Bij het opwarmen wordt de kalk in het water afgezet tegen de verwarmingselementen en leidingen. Deze kalkafzet zorgt ervoor dat de verwarmingselementen niet optimaal meer functioneren. Je krijgt dus rendementsverlies op je zonneboiler.

Heeft het voorraadvat van je zonneboiler geen automatische kalkoplosser dan moet je de kalk op regelmatige basis laten verwijderen. Meestal zal de installateur dit doen door het toevoegen van een kalkoplosser (citroenzuur of andere), het voorraadvat opwarmen en daarna het water af te laten. De kalk zal opgelost zijn door het zuur of het water zal kalkschilfers bevatten.

Defecte zonnecollectoren door hagelinslag of rondwaaiende takken

Normaal kunnen de zonnecollectoren zonder probleem 20 tot 30 jaar functioneren zonder stuk te of defect te gaan. Spijtig genoeg gebeurt het wel eens dat extreme weersomstandigheden de zonnecollectoren beschadigen. Enkele voorbeelden zijn:

  • hagelinslag
  • rondvliegende takken door hevige wind
  • schade door andere werken aan het dak ( plaatsen dakvenster, vernieuwen dakbedekking, zonnepanelen … )
  • ...

Zonnecollectoren kunnen perfect vervangen worden en bij vacuümbuis zonnecollectoren kan het zelfs zijn dat slechts de defecte vacuümbuis/vacuümbuizen moet vervangen worden.

Pomp van de zonneboiler werkt niet meer of pompt niet voldoende

De pomp dat zorgt voor de circulatie van de collectorvloeistof heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar. De pomp zal in vele gevallen niet zomaar stoppen met pompen maar eerder pompkracht verliezen. Komt je voorraadvat niet meer op temperatuur of is er te weinig druk/circulatie in je leidingen kijk dan of de pomp nog steeds goed functioneert. Het vervangen van de pomp is eenvoudig en in vele gevallen niet duur.

Legionellabacterie in het voorraadvat van de zonneboiler

Legionella pneumophila (Legionellabacterie) is een bacterie die de ziekte legionellose veroorzaakt. Deze ziekte kan voorkomen in de vorm van een onschuldige griep maar er is ook de dodelijke variant: de veteranenziekte. De bacterie houdt van stilstaand water tussen de 25 en 60°C (perfect is 37°C). De bacterie kan bij de mens voorkomen door besmet water te drinken of de damp er van in te ademen (vb douchen met warm water afkomstig van een zonneboiler of cv-ketel)

Om besmetting te voorkomen moet het voorraadvat van je zonneboiler opgewarmd worden boven de 60°C en daarna gespoeld worden. Zo worden ook het dode organische materiaal verwijderd uit je opslagvat. Vraag advies aan je installateur hoe je besmetting van je voorraadvat kan vermijden. Sommige systemen hebben bijvoorbeeld een ingestelde functie die op regelmatige basis het water boven 60°C verwarmt.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier