Zonneboiler vervangen

Een zonneboiler volledig vervangen zal niet veel gebeuren. Maar soms is het wenselijk om het voorraadvat te vervangen. Bij schade of defect kan het zelfs interessant of nodig zijn om de zonnecollectoren te vervangen.

Zonneboiler vervangen

De werking van een zonneboiler bestaat uit 3 grote stappen welke we beschreven in ons artikel ‘de werking van een zonneboiler’. Twee van deze stappen omvatten grote onderdelen van de zonneboiler en kunnen bij problemen aan vervanging toe zijn:

  • zonnecollectoren
  • voorraadvat of opslagvat

Zonnecollectoren vervangen

In praktijk gebeurt het zo goed als nooit dat de zonnecollectoren vervangen worden. Enkel als er sprake is van ernstige schade aan de zonnecollectoren, zullen deze vervangen worden door nieuwe zonnecollectoren. Heb je vlakke plaat zonnecollectoren dan zal het steeds de volledige zonnecollector die men zal vervangen. Heb je daarentegen vacuümbuis zonnecollectoren dan bestaat de kans dat ze enkel de beschadigde vacuümbuis vervangen.

Extra zonnecollectoren plaatsen

Als je de zonneboiler wenst uit te breiden of te vergroten met een extra zonnecollector wil dit niet zeggen dat je alle bestaande zonnecollectors dient te vervangen. Het is perfect mogelijk om één extra zonnecollector te koppelen aan de huidige configuratie. Let er wel op dat de zonnecollector van dezelfde fabrikant is alsook dezelfde opbouw heeft, anders krijg je problemen bij het aankoppelen. Bij een defect kan je ook problemen krijgen met eventuele garantie of herstelling van de zonneboiler.

Voorraadvat vervangen

Waar je zonnecollectoren enkel zal vervangen bij schade, is het vervangen van een voorraadvat ook mogelijk als je merkt dat er een verkeerde keuze gemaakt is tijdens de aankoop/installatie. Een te klein voorraadvat zal namelijk alle voordelen van je zonneboiler teniet doen.

Als je gezinssituatie verandert door kinderen die het ouderlijk huis verlaten of omdat je er plots een andere manier van leven op na houdt ( nachtdiensten, douchen op het werk, …) dan kan het vervangen van het voorraadvat een optie zijn om het rendement van je zonneboiler te verhogen.

Elke fabrikant heeft meerdere modellen in haar gamma dus zal het geen enkel probleem zijn om een groter of kleiner voorraadvat te installeren dat past op jouw zonneboiler. De aankoppeling en installatie gaat vlot omdat de leidingen, aansluitingen en opstelling reeds aanwezig zijn. Enkel als je een opslagvat kiest dat grotere dimensies heeft als het voorgaande zal je misschien kleine aanpassingen moeten maken aan bijvoorbeeld de sokkel waar het voorraadvat op rust.

Hoe groot kies ik een voorraadvat?

De keuze van omvang is afhankelijk van het verbruik van warm water in je woning. Ook het aantal personen dat gebruik maakt van de zonneboiler is doorslaggevend in de keuze van grootte van het voorraadvat.

Lees ons artikel over het berekenen van het voorraadvat van een zonneboiler om je beslissing te bepalen.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier