Levensduur zonneboiler

Om het rendement te meten van je zonneboiler is het belangrijk om de levensduur van een zonneboiler te kennen. Lees in dit artikel de algemene levensverwachting van een zonneboiler en welke factoren invloed hebben op deze levensduur.

Wat is de levensduur van een zonneboiler?

Algemeen wordt aangenomen dat een zonneboiler op zijn minst 20 jaar zonder zware defecten moet kunnen functioneren. 30 jaar is ook geen uitzondering. Na een bepaalde periode zullen er wel onderdelen aan vervanging toe zijn.

De pomp van een zonneboiler

Als er één onderdeel van de zonneboiler onderhevig is aan slijtage dan is het wel de pomp. De pomp is verantwoordelijk voor het rondpompen van de collectorvloeistof en heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar. Al kunnen er zich na 15 jaar wel al enkele problemen voordoen zoals het verlies van pompkracht of lekkage. Een vervanging is dan aan te raden om te voorkomen dat je zonneboiler aan rendement verliest.

Glycol als collectorvloeistof of terugloopsysteem

Nog een belangrijke factor dat de levensduur van je zonneboiler beïnvloed is het gebruikte systeem. Een zonneboiler dat glycol in de collectorvloeistof gebruikt als antivries zal een lagere levensduur hebben in vergelijking met een zonneboiler met een terugloopsysteem. Dit is omdat de zonnecollectoren meer en langer onder druk staan; ook tijdens rustmomenten waar geen opwarming nodig is. Let er wel op dat zonneboilers met terugloopsysteem duurder zijn in aankoop.

Kalk als boosdoener: kan de levensduur van je zonneboiler met 5 jaar verminderen

De ergste vijand van de zonneboiler zijn niet haar eigen onderdelen, gekozen systeem of de ligging maar de invloed van kalk in het voorraadvat. Het voorraadvat en de onderdelen die verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van de warmte van de collectorvloeistof naar het sanitair water zullen lijden onder kalkaanslag. In het water van sommige gemeenten is er zo veel kalk aanwezig dat ze niet weg te werken is met via een onderhoud en dus echt veel schade toebrengt aan je zonneboiler.

Er kan dan geopteerd worden om regelmatig onderdelen te vervangen maar soms is dit zo duur dat een totale vervanging van de boiler zich opdringt. Vraag bij de installatie aan de installateur of hij de kalk en ijzerwaarden in het water kan meten. Is dit niet het geval dan kan je zelf in de winkel een tester kopen. Deze zijn niet duur en geven een goed beeld van de waarden. Is de kalkwaarde te hoog, plaats dan zeker een waterontharder voor je zonneboiler. Zo heb je direct zacht water om je te wassen en douchen alsook bescherm je alle machines dewelke in contact komen met water. Zo ook je zonneboiler.

De levensduur van je zonneboiler samengevat

Het is handig om te weten wat de levensduur van elk onderdeel is om een goed beeld te krijgen over de echte levensduur van je zonneboiler.

  • levensduur voorraadvat: 25 tot 30 jaar (opletten met kalkaanslag)
  • zonnecollectoren: +30 jaar
  • pomp: 20 jaar
  • leidingen: +30 jaar
  • collectorvloeistof: enkele jaren maar vervangbaar bij onderhoud
Offerte installatie zonneboiler? Klik hier