Zonneboiler met terugloopsysteem

Als je zonneboilers aan het vergelijken bent, lees je soms ook dat de zonneboiler beschikt over een terugloopsysteem. Wat omvat dit terugloopsysteem en wat zijn de voordelen van zo’n terugloopsysteem op je zonneboiler?

De werking zonneboiler met terugloopsysteem

Zowel bij een vlakke plaat zonnecollector als een vacuümbuis zonnecollector staan de collectoren buiten. Als het in de winter kouder wordt en de temperaturen gaan onder nul moet de zonneboiler beschermd worden tegen de vorst.

Deze bescherming wordt eerst en vooral aangebracht in de vorm van isolatie op de leidingen en collectoronderdelen. Daarnaast heb je nog de keuze uit twee andere mogelijkheden:

  • gebruik van antivries, meestal glycol
  • terugloopsysteem

Zonneboilersysteem met extern terugloopvat (TLV)

Er bestaan 2 soorten terugloop zonneboilers:

  1. Zonneboilersysteem met extern terugloopvat  ( het terugloopvat bevindt zich buiten de zonneboiler )
  2. Zonneboilersysteem met intern terugloopvat ( het terugloopvat bevindt zich in de zonneboiler )

Bij een terugloopsysteem op een zonneboiler wordt de collectorvloeistof (collectorwater) uit de leidingen gelaten als er geen werking nodig is of als de temperatuur van de zonnecollector lager is dan de temperatuur van het voorraadvat in de woning. Hier worden geen technische snufjes of extra pompen voor gebruikt.

Zwaartekracht en schuin gemonteerde leidingen zorgen er zelf voor dat, eens de pomp stopt, de vloeistof wegloopt uit de leidingen. Er is wel een klein terugloopvat nodig voor de collectorvloeistof op te vangen. Soms zit het terugloopvat onzichtbaar in het voorraadvat verwerkt. Het terugloopsysteem kan dus ook nooit technische storingen of defecten vertonen.

Waarom een terugloopsysteem en geen antivries bij je zonneboiler?

Het gebruik van antivries is een prima oplossing maar zorgt er wel voor dat er een expansievat nodig is om de drukverschillen op te vangen. Om veiligheidsredenen en gezondheidsredenen moet er een dubbele scheiding zijn tussen de collectorvloeistof en drinkwater.

Antivries (glycol) of met terugloopsysteem?

Het is niet zo dat een zonneboiler met terugloopsysteem alleen maar voordelen heeft. Het voorraadvat moet iets hoger gemonteerd worden en de leidingen moeten een hellingsgraad hebben. Belangrijkste bij de keuze van het zonneboilersysteem is dat je gebruikt maakt van kwalitatieve producten en dat je de installatie volgens de normen laat uitvoeren.

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier