Vlakke collectoren

Vlakkeplaat zonnecollectorenBij de installatie van zonneboilers wordt vaak gekozen voor een vlakkeplaatcollector of vlakke zonnecollector om het water van de boiler op te warmen. Wat omvat een vlakke plaat collector en wat zijn de voord- en nadelen?

Werking vlakkeplaat zonnecollectoren

De werking is heel eenvoudig. Je kan deze het best vergelijken met een tuinslang of fles water die in de zon ligt. Door de stralingswarmte van de zon wordt de inhoud opgewarmd. Een vlakke zonnecollector werkt op dezelfde manier. Tijdens de productie van zonneboilers met vlakke zonnecollectoren wordt erop gelet dat de zonnewarmte optimaal kan opgenomen worden en dat er bijna geen warmteverlies optreedt.

Zo goed als alle vlakke zonnecollectoren zijn rechthoekig en hebben binnenin koperen buizen lopen. Deze koperen buizen liggen bovenop een donkere absorberende ondergrond en onder een glasplaat zodat de aanwezige zonnewarmte optimaal kan opgenomen worden door de koperen buizen. Men gebruikt koper omdat koperen buizen in vergelijking met andere metalen de beste geleiding bieden en de beste opname van warmte hebben.

De vloeistof die door de vlakke zonnecollector wordt opgewarmd zal vervolgens naar de boiler of het voorraadvat getransporteerd worden en daar afgeleverd worden om het aanwezige water op te warmen.

TIP: zonnecollectoren maken gebruik van zonnewarmte. Zonnepanelen maken gebruik van zonlicht.

Voordeel vlakkeplaat zonnecollectoren

Zoals je hierboven kon lezen, is de werkwijze van een vlakke zonnecollector vrij eenvoudig. Natuurlijk is er hoogwaardig materiaal nodig zoals isolatiematerialen en koper. Toch zorgt de opbouw en werking voor een goedkope productie. De goedkope productieprijs zie je terug in de prijzen van de vlakke plaat collector welke goedkoper zijn dan vacuümbuis collectoren.

Je hebt nog een bijkomend voordeel met vlakke plaat collectoren. Ze zijn oersterk. In tegenstelling tot vacuümbuis collectoren welke blootgesteld staan aan de omgeving zijn vlakke plaat collectoren goed beschermd en schokbestendig. Ook zijn er geen grote drukverschillen aanwezig in de collectoren (wat bij vacuümbuis collectoren wel het geval is)

De voordelen van vlakke plaat zonnecollectoren op een rij

  • goedkoop en eenvoudig te installeren
  • hoog rendement op zonnige dagen (zowel in de lente, zomer als in de herfst)
  • sterk en robuust
  • lange levensduur en lage onderhoudskost

Nadeel vlakke plaat zonnecollectoren

Zijn er dan totaal geen nadelen aan vlakke plaat zonnecollectoren? Natuurlijk zijn er wel een paar zaken waar je best rekening mee houdt als je dient te kiezen tussen de verschillende collectoren. Een vlakke zonnecollector zal in de winterperiode tijdens erg koude dagen en op dagen met weinig zonlicht (veel wolken) een veel lager rendement halen in vergelijking met een vacuümbuis collector. Dit komt vooral omdat de vlakke plaat veel sneller afkoelt en minder de stand van de zon kan volgen.

TIP: vlakke plaat collectoren zijn minder geschikt om te gebruiken ter ondersteuning van de centrale verwarming omwille van hun lager rendement in periodes dat de verwarming net meer energie vraagt. (winter en koude dagen)

Hoeveel besparen zonneboiler en vlakke zonnecollector

Als je de vlakke plaat collector zal gebruiken voor je warmwaterverbruik mag je al snel rekenen op een besparing van 40% tot 60% op je energiefactuur. Let er wel op dat de besparing en rendement van je zonneboiler sterk afhankelijk is van je waterverbruik en gewoontes om met water om te gaan. Lees meer in ons artikel over het rendement van zonneboilers.

Voor je verwarming mag je uitgaan van een besparing rond de 10%. Ook hier is het rendement van je zonneboiler afhankelijk van je levenswijze. Hoeveel graden wens je de woning te verwarmen? Welk verwarmingstype wordt gebruikt ( wand, vloer of radiatoren ). Er wordt sowieso best gekozen voor lage temperatuurverwarming.

Plaatsing collectoren

De collectoren kunnen op een hellend dak, plat dat en tegen de zijgevel geplaatst worden.

Prijs vlakke plaat zonnecollectoren

De prijs voor een vlakke plaat zonnecollector mag je schatten rond de €500 tot €600 per plaat met een oppervlakte van 2m². Zo kom je op een prijs van ongeveer €250 tot €300 per m² of 50 liter water in je voorraadvat/opslagvat.

Hoeveel vlakke plaat collectoren plaatsen

De omvang van je zonneboiler wordt bepaald door het voorraadvat. Om dit voorraadvat op temperatuur te brengen en te houden heb je natuurlijk voldoende vlakke zonnecollectoren nodig. Reken op 1 M² vlakke zonnecollector voor elke 50 liter water in je voorraadvat op te warmen. Liggen de collectoren op het dak niet optimaal naar het zuiden gericht of hebben ze niet de ideale hellingshoek (< 35°) dan zal je extra oppervlakte/collectoren moeten plaatsen. Lees meer over in ons artikel over de "Grootte voorraadvat zonneboiler".

Offerte installatie zonneboiler? Klik hier