Onderhoud zonneboilers

Een zonneboiler heeft een levensduur van 20 tot 30 jaar. Logisch dus dat er af en toe een onderhoud aan te pas komt. Maar wanneer voorzie je de zonneboilers van een onderhoud en wat zijn de meest voorkomende problemen bij zonneboilers.

Onderhoud zonneboiler verplicht?

In tegenstelling tot een cv-ketel op gas of verwarmingsketel op mazout ben je bent niet verplicht om je zonneboiler op regelmatige basis te laten nazien. Een jaarlijks onderhoud is dus niet verplicht voor een zonneboiler.

Wanneer onderhoud zonneboiler

Zoals je reeds kon lezen, is een onderhoud van je zonneboiler niet verplicht door de overheid maar het is wel raadzaam om op regelmatige basis je zonneboiler te voorzien van een onderhoud en dit omwille van:

 • waarborgen van de installateur te behouden (fabricagefouten, gratis vervangen onderdelen, … )
 • levensduur van je zonneboiler te verlengen
 • rendement van je zonneboiler zo hoog mogelijk te houden

Vraag dus bij de installatie wanneer je best een periodiek onderhoud voorziet. Dit kan jaarlijks zijn maar waarschijnlijk zal de installateur of fabrikant een onderhoud om de twee jaar voorstellen.

Voorbeeld onderhoudstermijnen zonneboilers

 • 1 jaar na de installatie volledige controle op rendement en aansluitingen
 • 5 jaar na de installatie controle van de boiler en eventuele schade aan de collectoren(stof, hagelinslag, … )
 • 8 jaar na de installatie van je zonneboiler een grondige controle
 • na 10 jaar om de twee jaar een onderhoud voorzien

Heb je hard water in je gemeente? Laat dan jaarlijks een onderhoud doorgaan al was het maar om het voorraadvat van je zonneboiler te laten ontkalken. Een andere oplossing is het plaatsen van een waterontharder.

Opgelet: het onderhoudsschema van je installateur of fabrikant heeft voorrang op ons voorgesteld onderhoudsschema. Ook bij twijfel over het rendement van je zonneboiler laat je een onderhoud doorgaan.

TIP: een zonneboiler met een antivries(glycolvulling in de collectorvloeistof) systeem moet sowieso om de twee jaar een onderhoud ondergaan om de kwaliteit en hoeveelheid van de collectorvloeistof te controleren.

Hoeveel kost een onderhoud van een zonneboiler?

Voor het onderhoud van je zonneboiler mag je aan dezelfde prijs denken als een controle van een cv-ketel of elektrische installatie. De controleur of zonneboiler-installateur zal tussen €75 en €125 aanrekenen voor het onderhoud. Dit is verplaatsing inbegrepen.

TIP: vraag aan de firma dat instaat voor het onderhoud van je cv-ketel of ze ook het onderhoud van je zonneboiler kunnen doen. Beide onderhoudsbeurten samen laten uitvoeren zal veel geld uitsparen al was het maar omdat de dubbele verplaatsingskosten wegvallen.

Nazicht zonneboiler

Wat controleert men bij een onderhoud van zonneboilers?

Het onderhoud van een zonneboiler neemt niet veel tijd in beslag maar er zijn enkele belangrijke onderdelen die tijdens het onderhoud nazicht nodig hebben.

 • collectorvloeistof controleren op kwaliteit en eventueel vervangen of bijvullen
 • druk van de leidingen controleren
 • kalkaanslag nagaan en eventueel verwijderen
 • zonnecollectoren controleren op stofophoping, bladeren, aanslag of mosvorming, inslagschade (hagel, takjes, … )
 • roest of verwering van hechtingspunten
Offerte installatie zonneboiler? Klik hier